I D R O T T S M I N N E N

 

                                     

- Nedtecknade av Calle Lundholm -

                               

i samband med IFK Kumla´s 60-årsjubileum



 

IFK Kumla firar i år 60-årsjubileum och festen hålles på Husaren lördagen den 24/3. Under dessa år har med- samt motgångar kanske vägt upp varandra. Men det är ju alltid så att man vill glömma de svåra åren, bara minnas de goda. Här kommer alltså mest framgångar.

 

Jag har blivit ombedd att summera minnen från gångna tider, men även framhålla kämpar, som verkat i våra färger. Troligen är alla dessa namn okända för den nya generationen. En del har även jag glömt, men genom intervjuer och gamla tidningsurklipp framstår personer samt händelser, som är värda att ihågkomma och bevaras för framtiden.

Jag tager sektionerna i bokstavsordning, men vill gärna börja med styrelsemedlemmar. Men kom ihåg att inte alla här nämnes, men alla, som gjort en insats för vår förening, är värda ett beröm för sin insats och arbete för IFK. Detta gäller inte endast styrelsemedlemmar, utan sektioner samt aktiva. Alltså styrelsegubbar, som jag särskilt minnes;

Thure Pettersson, Paul Fägersten, Albert Johansson, Gunnar samt Gerhard Ståhlberg, Alvar Ekström, Uno Larsson och framförallt Kalle Johansson, mera känd som ”Backa-Kalle”. Denne siste i raden har jag ett särskilt minne utav. Vår förening ägde då själva Idrottsparken och fingo själva sköta denna samt klara ekonomin. Med vår- och höstmässor samt frivilliga bidrag kunde detta klaras. Anslag från kommunen förekom ej på denna tid och ledarna måste genom lån hanka sig fram nödtorftigt för att klara utgifterna för vår Idrottspark. För att bättra på kassan, var denne ”Backa-Kalle” nere i parken på sin fritid och t.o.m. under middagsrasterna från skofabriken för att fälla träd på vår mark samt sålde timret till en trävarufirma och på så sätt skaffa pengar till vaktmästarlön samt material till våra aktiva idrottsmän.Denne kämpe ”Backa-Kalle” var en kämpe av renaste vatten och jag tycker han är för litet ihågkommen i fråga om utmärkelser.

Detta om gångna tiders ledare och det är ingen kritik mot våra tiders styrelser eller sektioner. Tiderna förändras till det bättre och vi måste taga alla chanser med anslag m.m., men jag vill belysa under vilka förhållanden dåtidens idrottsfolk fick arbeta för att klara finanserna och få det hela att gå ihop. Heder åt alla dessa kämpar.

 

 

                                              

B A N D Y

 

Redan på 20-talet var gräsplanen i Idrottsparken spolad, men alla spelarna måste vara med och få banan snöfri till matcherna. Sedan omklädning i den kalla läktaren och klara till spel. Senare, då föreningen ej ville förstöra gräsmattan, var det att med cykel eller sparkstötting fara ned till Stene-gröpperna för att iordningställa en något så när spelduglig bandybana. Och här kommer ”Backa-Kalle” igen. Han var alltid först, både i Idrottsparken och i Stene-plan, med sin skyffel och skottade snö och med ihopspikade skrapor hjälptes vi åt att få en acceptabel bandyarena för matcher eller träning. Ibland fanns det ej att uppbringa is här i Kumla. Med ”Bil-Anders” buss blev det resa till Sågar-dammen utanför Hallsberg, där alltid pålitlig is fanns på vintrarna och vi kunde idka bandyspel, både lördagseftermiddagar och söndagar tills det blev mörkt och det var dags att fara hem, trötta men lyckliga att få idka bandysporten. Detta utan skifttillägg. Jag kommer ihåg matcher i seriesystemet då ”Åkar-Bertil” lånade ut sin fars lastbil och fraktade målburar samt annan utrustning till Hultsjön eller Gårdsjön och där alla grabbar, inkl. publik, var behjälpliga att iordningställa en isarena, så motståndarlaget och vårt lag, kunde bjudas på fullt acceptabel bandybana. Det gick åt hela lördagarna och söndagarna, men alla gjorde en insats för att rädda vårt deltagande i seriebandyn.

Jag vill ge en särskild eloge till ”Knutte” Franzén, som offrade så många av sina fritimmar på isbanan i Idrottsparken. Inte bara kvällar utan även nätter. Särskilt minnes jag en nyårsafton, då denne Franzén med klubbkamrater ciderade en nyårskväll samt nyårsnatt för att kunna bjuda spelarnafin-fin is till nyårsdagen, då vi hade seriematch. Vem, mina vänner, skulle göra detta nu. Ja, vi ha ju inte nyårsafton nu, men ni förstår nog innebörden i detta mitt beröm.

Jag kommer ihåg många spelare från den gamla tidens bandy. Här några stycken. Kalle Öberg, Enar Mossberg, Bertil Johansson, den vindsnabbe yttern ”TusseZarelius, ”August” Karlsson samt Nisse Nyström. Denne senare den borne taktikern, dödsäker på tennis och dirigerade sina kedjemannar från sin centerplats. Senare dök Algot Dohlwitz upp. Han hade i Kumla övertagit en bokhandel, där jag själv varit med om många sektionsmöten nere i källaren och vi försökte att reda upp bandyns problem. Denne Dohlwitz, som med sina bröder spelat allsvenskt i Strängnäs, deltog även som aktiv i vårt bandylag. Jag har tänkt många gånger, hur han alltid kunde placera sig på banan, där motståndarna skulle komma samt där också attackerna kom. Kort sagt, han var alltid på plats att oroa och med enkla medel bryta, eller irritera anfallande kedjans anfall. Gammal allsvensk rutin med andra ord.

Under senare år har vi fostrat fram spelare, som med framgång deltagit i högre serier. Här några namn: Algot Gävert, Stig och brodern Åke Pettersson, Pelle Yngvesson samt Bruno Frändå. Fastän de haft andra klubbdräkter, hävdade de sig bland de stora och misskötte inte vårt Kumla-namn.

 

 

                                                

C Y K E L

 

Här har vi en idrott, som inte numera förekommer på vårt program. Cykelsektionen bildade egen klubb: Kumla Cykelamatörer, som med framgång härjat i svenska och utländska prislistor. Men vi har i alla fall fostrat en stjärna, som gjort Kumla-namnet känt i hela Sverige, nämligen Karl-Erik Eriksson ( mera känd som ”Folkatorparn”). Denne var ett aktat namn, särskilt i det, på den tiden kända, Sex-dagarsloppet. Han placerade sig alltid på de främsta platserna och jag minns att han vann varvloppet på Stockholms Stadion efter ett av loppen. I andra nationella sammanhang, hade han alltid framstående placeringar i ”Roxen Runt” samt i andra tävlingar inom Sverige. Denne pedaltrampare var en otrolig tävlingsmänniska och överallt omtyckt för sitt alltid glada humör. Alltid leende, segrare som förlorare. En IFK-are med hjärtat där det skall sitta. ”Folkatorparn” flyttade senare till Uppsala, där han fick ett skapligt jobb som repr. Uppsala CK. Vi hade flera framstående cyklister, men låt oss stanna här.

 

 

                      

F O T B O L L

 

Här kommer min käraste idrottsgren. Var skall jag börja och var skall jag sluta ? Jag skall försöka summera det mest väsentliga, fastän jag ville anteckna mer utav allt, som jag känner och vill bevara för eftervärlden.

Min bror och jag plankade i Idrottsparken (för första och sista gången) till en juniormatch. Vi voro rädda för upptäckt, men vi klarade oss och jag kommer ihåg att motståndarlaget var IFK Hallsberg, så vi måste se detta möte mot arvfienderna. Detta var upptakten till mitt intresse för denna sport inom IFK. (OBS Ej för plankningen), men för den runda bollen, som gett mig svett och tårar, glädje och sorg. Men mest glädje.

Den första matchen, som spelades i Kumla under ordnade förhållanden gick på Hallmenagärdet. Denna plats fanns nedanför nuvarande Fylsta skola och matchen spelades mot Hallsberg eller Vretstorp (jag har fått olika uppgifter). Årtalet var 1912, alltså året innan vår förening bildades, men anser jag detta var upptakten till vårt IFK, vilket bildades 1913. Omklädningen skedde i buskaget i närheten och våra spelare uppträdde i fotbollskor och dräkter, vilka betalades av spelarna själva (inget pjosk). Samma år blevo vi med i Riksidrottsförbundet, eller vad det hette på den tiden.

Gamla Idrottsparken byggdes på frivillig kraft och blev invigd med pompa och ståt. Märk detta, på denna tid fanns ej grävskopor eller andra moderna medel, utan det var för medlemmarna att med egna handredskap göra iordning en pampig arena för Kumla-idrotten.

Tänk vad tid och pengar det kostade att få en lämplig plats för våra idrottsgrenar, för då hade andra sektioner kommit med i vårt program. Jag var själv med och såg invigningen av vår första idrottsplats. Det var trångt om platserna för att se och höra allt som förekom på vår nybyggda arena. Tänk att Kumla fått en egen IP, där vi ungdomar kunde rumla om och leka med läderkulan samt idka andra idrotter på löparbanor och i den intill liggande terrängen. Vilka ljuvliga känslor att få komma ner i den färdigbyggda läktaren, sedan idka idrott samt sedan få duscha och springa (märk springa) hem, ren samt fräsch åtminstone i kroppen, men även i själen. Allt detta kan inte beskrivas, det måste upplevas i idrottens anda.

Jag måste återkomma till fotbollen och vilka spelare som vi fostrat. Vi ha här en hel del. Levi Sjöborg och Göte Ferm (den senare värvad från Brevens Bruk) utgjorde ett backpar som av många ansågs tillhöra eliten i Sverige i fotboll. Vi spelade då i div. II och där kämpade om serievinst samt avancemang till all-svenskan och Kumla hade ett aktat namn i svensk fotboll. Det gick inte som vi hoppades, men vi kom på hedersam placering i tabellen. Flera stjärnor att minnas från denna glansperiod. Bengt Björkström, den som behärskade luftrummet från sin ch-plats. Och i kedjan Valter Hoffner som höll god allsvensk standard och var fruktad för våra motståndare. Genom sin dribblingskonst samt sina fruktansvärda målskott som ofta resulterade i nätrassel. Vi hade en virtuos på centern: ”Tigern” Rosenberg, som inte rörde sig mycket på planen, men då och då plöjde ned allt motstånd och raka vägen mot mål. PANG, där satt bollen där den skulle sitta, till glädje för oss men till sämre för motståndarna. Han hade en underbar förmåga att accelerera i rätta ögonblicket. Men så hade han allsvensk rutin från Malmö och hade med framgång spelat i landslaget några gånger. Tänk vilka stunder jag fick uppleva i vår Idrottspark.

Vi ha flera spelare som i Kumla fått sin fotbollsutbildning. Här några: Rolf Thörner, Pelle Nyqvist, Hjalmar Blomkvist och brodern ”Micke”, Ivan Larsson, Sune Pettersson, Pelle Yngvesson, Leon Danielsson samt värvade Ramon Andersson. En del av dessa fingo i andra klubbar sina genombrott som fotbollsspelare, men jag betraktar dem som Kumla-produkter. Jag höll på att glömma Sven-Ove Svensson som kom från allsvenska Hälsingborg och fick jobb här samt blev spelande tränare i vårt fotbollslag och förde upp oss i div. II. Å, vilken taktiker och tävlingsmänniska han var. Han var hård på träningen, men han fordrade lika mycket av sig själv och det blev resultat också, både av laget och sig. Han skapade en anda bland våra spelare vilket ofta gav stora resultat. Heder åt denna kille.

Detta var ett axplock bland mina fotbollsminnen, men de får stanna vid det här. Det finnes många namn som borde nämnas från gamla tider och från senare år. Ingen får känna sig åsidosatt i mina kommentarer, utan alla som spelat och som spelar i Kumla-dräkter skall hyllas. Ingen nämnd men heller ingen glömd. ”Osten” Pettersson som i Degerfors färger repr. i flera landslag är värd ett särskilt beröm. Men jag måste sluta med detta, jag tror att det börjar bli lite tjatigt. Heder åt alla fotbollspelare. Ni har gjort er plikt åt mej och för föreningen.

Jag vill, när det gäller fotbollen, rikta ett tack till nutidens ledare, vilka jag hoppas fortsätter sitt arbete. Att offra sin fritid åt Kumlafotbollens utveckling. Ni syns inte, men ni kommer att få belöning av ungdomens (manliga som kvinnliga) framgångar i den idrottsliga, men även den civila utvecklingen. Arbeta vidare det kommer att ge resultat. Sanna mina ord.

 

 

                                          

F R I   I D R O T T

 

I denna gren har många elitmän fått sin uppfostran i IFK Kumla. Jag tänker framförallt på ”Myggan” Rosén, ett energiknippe av stora mått. För att kunna offra sig helt i sina lopp, hade han hemmagjorda träpinnar i sina händer och kramade samt tvingade sig att ge sitt yttersta mot konkurrenterna och sig själv. Hans distriktsrekord på 400 m häck stod sig många år. Vilken kämpe. Vi hade ”Gurra” Carlsson, Nisse Bergvall, ”Woodruff” Pettersson samt många, många flera vilka gjort vårt namn känt i och utanför Närkes gränser och förde vårt namn till svenska elitens prislistor. På senare år kom fri-idrottens damer fram samt gjorde vårt IFK en oerhörd reklam. Med skarp ledning av Anna-Greta Nyström samt Lydia Larsson lotsade de fram våra flickor till framskjutande placeringar i svenska elitens dam-idrott. Här några namn på de aktiva: systrarna Norrman, Malmkvist samt Klintefeldt. Alla, här även de som ej nämnts, äro värda en honnör. Dessa damer samt andra idkande även handboll på gamla sandplanen inte utan framgång. Och jag tror att de hade större publik än våra tiders fotbollsmatcher. Inte bara för de var damer, utan mer för att de bjöd på fin-fint spel. Jag vill ge ett beröm till Annie danielsson-Sånell som själv deltog i spelet samt dirigerade sitt lag till framgångar som jag tror inte glöms av de aktiva och de medverkande. Denna Annie är nu ledare för handbollsdamerna i Kumla-hallen, där handbollen förts fram till eliten här i Närke. Grattis Annie, jag är själv skolkamrat med henne och vet vad hon uträttat för vårt IFK.

 

 

                                                  

G Å N G

 

Här har vi vår mest kända idrott. Och gissa vem jag tänker på. Rätt gissat, jo Werner Hardmo. Han gjorde Kumla-namnet känt, inte bara i Sverige utan även utomlands. Hur många svenska samt världsrekord han slagit tror jag inte han vet själv, men hans namn förekommer i alla referat som jag samlat i mina tidningsurklipp. Han var en underbar tävlingsmänniska. Alltid glad och vänlig samt leende i med- och motgångar. Han var en god representant för hela vårt lands idrott. Heder Hardmo !

Denne Werner Hardmo hade flera klubbkamrater som härjat i svenska prislistor: Anna-Greta Nyström, Sten Olsson, Åke Andersson samt ledarsjälen Gunnar Ståhlberg, som var medlem i Sv. Gångförbundet. Dessa samt många andra kommer i mitt minne att bevaras som goda repr. i vårt IFK. Nu på senare år har gångsporten återupptagits på vårt program och hoppas jag dessa aktiva gör heder för vår klubb samt på så sätt hedrar W. Hardmos namn. LYCKA TILL !

 

                                             

O R I E N T E R I N G

 

Denna gren hade vi förr på vårt program och där skapade vi fram en svensk mästarinna, Stina Jutterström, som visserligen nära nog på hemmaplan i Lerbäcksskogarna, erövrade ett SM för damer. En sak att minnas samt hyllas. Orienteringssektionen bildade senare egen klubb: Kumla OK, som med framgång härjar i Närkes och i Sveriges skogsluffarlistor. Jag höll på att glömma Annie Danielsson (numera) Östbro, som fostrats i IFK:s sektion och jag tror att hon även i dag förekommer i orienteringsreferat samt gratulerar henne till framgångarna som tävlings- och ledarmänniska.

 

                     

S I M N I N G

 

Även denna sport förekom i våra sektioner, men bildade efter några år egen förening, Kumla Simklubb. Vi hunno i alla fall under IFK-tiden upptäcka förmågor som gjort sig kända i Närke samt i Sverige. Jag tänker framförallt på Doris Ek-Pettersson, som under sin tid som simmerska lade beslag på flera SM-tecken. Hon tävlade då för Örebro SS, men det var i alla fall en Kumla-produkt.

 

                                            

S K R I D S K O

 

Förr åkte man på vanliga bandyrör när det gällde skridskotävlingar. Runt isen på löparbanan vid Idrottsparken. En som var med då var Gösta Zarelius. Senare kom cyklisten Arne Axelsson med flera. Lars Brikell införde tävlingsskridskor. Han har varit ordförande i Närkes Bandyförbund under lång tid och skött skridskosektionen i Kumla ensam under senare åren. Själv var han god skridskoåkare en gång i tiden och är det säkert än.

 

                      

--oooOOOooo--

 

Många har i min minnesskrift ej nämnts. Men tro inte att Ni äro glömda. Jag vet vad ni uträttat vid styrelse- samt idrottsledarbordet och på arenor. Arbetet är gott.

Jag kan inte räkna upp alla namn samt resultat vilka förekommit i vårt IFK-namn. Men det är många minnen som sammanbindes med vår klubb. Det skulle taga åratal att nedskriva allt. Den nya generationen kanske tycker jag fastnat vid den äldre tiden. Ni som har framtiden framför er kanske kan sporras till ännu bättre arbete samt resultat för vårt kära IFK Kumla.

Jag vill rikta ett tack till alla ledare samt aktiva, som lämnat sina poster. Fortsätt att hålla IFK-flaggan högt.

En ledare som jag inte kan undgå att rikta ett ärligt tack till, nämligen vår nuvarande styrelsemedlem Sven-Ove Cederstrand. Ett tack för Ditt otroliga intresse för fotbollen samt för föreningen, för Din aldrig sinande energi. Här har de yngre, ledare som aktiva, mycket att lära. HEDER CEDER, fortsätt.

 

                                               

A V S L U T N I N G

 

Jag har nu lämnat skutan men intresset finnes kvar. Det rostar aldrig. Hoppas att jag går med flaggan i topp.

När någon varit med och slitit och arbetat samt offrat fritid för en sak, så heter det alltid: detta skulle jag inte vilja ha ogjort. Men när det gäller mig och mitt arbete för IFK samt för idrotten för övrigt, säger jag: allt det jag offrat för idrotten skulle jag vilja ha ogjort och, ifall jag vore ung skulle jag göra detta om igen, men i förbättrad upplaga.

 

 

 

                                                                  

GRATULATIONER
IFK KUMLA

 

                       

LYCKA TILL

 

                      

Calle Lundholm